Materialevalg

Gode materialer skaber gode rammer, for hele familien!
Bliv inspireret af de mange muligheder nedenfor.

Kig nærmere på eksemplerne herunder og læs mere om materialer nederst på siden!

Materialer

Hvad skal du vælge?

TAG

Husets tagtype kan defineres ud fra udformningen, opbygningen og tagbelægningen. Udformningen er ofte defineret af hustypen, men opbygningen og tagbelægningen kan tilpasses efter behov. Du bør derfor gøre dig nogle overvejelser angående ønsket lofthøjde og udformning, allerede når du bestemmer dig for en hustype. Ønsker du et ventileret tag? Vil du have åbent til kip? Foretrækker du synlige bjælkespær? Eller har du behov for et stort loftrum? Alle disse spørgsmål er meget relevante at stille sig selv, for at sikre man vælger den rette tagtype. Hvad angår tagbelægning, så er der enormt mange forskellige materialer, som anvendes til tage i alle afskygninger. Teglsten, betontagsten, Decra plader, bølgeeternit, naturskifer og tagpap er iblandt de mest gængse tagbelægninger i Danmark.

YDERVÆGGE

Husets ydervægge er typisk dét man først ligger mærke til. Derfor er det vigtigt man vælger et materiale, som man rent visuelt kan lide. Derudover er det dog også meget afgørende, at man indtænker det økonomiske aspekt! Der er eksempelvis stor prisforskel på, om man bygger et træhus eller et murstenshus. Opførelsen af murstenshuset er typsik 2-3 gange dyrere, men er til gengæld nærmest vedligeholdelsesfrit sammenlignet med en træfacade, som kræver meget vedligeholdelse og faktisk bliver den dyreste løsning på sigt. Væggenes bæreevne har selvsagt også meget at skulle have sagt, men da det oftest er bagmuren som er det bærende element, danner formuren blot en klimaskærm, og kan derfor udføres af mange forskellige materialer. Dog er teglsten, gasbeton, fibercement og træbeklædning de mest gængse facadetyper i Danmark.

INDERVÆGGE

De indvendige vægge har stor indflydelse på akustikken i din bolig, hvilket du bør tage i betragtning. Desto hårdere materialer, desto mere rumklang. Af den årsag anbefales det oftest, at anvende gipsvægge da disse har en god lyddæmpende effekt. Dog er det også relevant, at vælge indervægge som har en vis styrke, så man nemt kan ophænge evt. TV, radiatorer, køkkenskabe og lignende. Dette kan også sagtens lade sig gøre med gipsvægge, men det anbefales dog, at udskifte det inderste lag gips med krydsfinerplader. Ønsker man at bryde den lidt traditionelle hvide gipsvæg, kan man eksempelvis lade en endevæg være opmuret med teglsten, eller som en pudset letbeton væg.

DØRE

Døre kan fås i mange afskygninger, uanset om der er tale om indvendige- eller udvendige døre. Nogle nøjedes med en standard glat dør uden for meget dørtilbehør, hvorimod andre foretrækker avancerede døre på specialmål, med masser af tilbehør som fx tre-punkt-lås, elektronisk adgangskontrol, dørspion, dørpumpe, åbningsbegrænser osv. Mulighederne er mange, og hos BoligTegneren hjælper vi dig gerne med, at vælge den helt rette løsning til netop din bolig. Nogle af de mest gængse dørproducenter anvendt i Danmark er Daloc, Swedoor og Outline.

VINDUER

At vælge vinduer er ikke simpelt, da vinduer i dag skal opfylde en masse krav. Heriblandt de gældende lovkrav, hvad angår glasareal, energikrav, tæthedskrav osv. Derudover skal de også opfylde de krav, som du stiller i forhold til design, holdbarhed, osv. Vinduer kan være tophængte, sidehængte, topstyrede, med fast karm og meget mere. De kan være Dannebrogsvinduer, Palævinduer, Frederiksbergvinduer, Bondehusvinduer osv., eller vinduerne kan være opdelt i fag lige som man ønsker det. Det kan ofte godt betale sig, at lave en totaløkonomisk vurdering før man køber vinduer, for at sikre sig man træffer en beslutning, som er bedst på den lange bane. Nogle af de mest gængse vindues producenter anvendt i Danmark er Velfac, Velux, Rationel og Idealcombi.

GULVE

Valg af gulve til boligen kræver særlig omtanke, da de direkte påvirker komforten i hjemmet. Har man eksempelvis gulvvarme i hele boligen, så kan man uden tøven vælge flisegulv i diverse rum. Har man derimod ikke gulvvarme, men i stedet radiatorer, så er flisegulv ikke en optimal løsning, da man vil opleve gulvene bliver temmelig kolde, særligt i vinterhalvåret. Trægulve er derimod velegnet til brug både med- og uden gulvvarme. Vælger man et trægulv skal man beslutte sig for, hvor slidstærkt gulvet skal være. Hårde trægulve er som tommelfingerregel mere slidstærke end bløde trægulve. Eksempelvis er fyrretræsgulve bløde og får derfor let skrammer. Derfor er det ikke det rette valg hvis man fx. har hund, små børn og lignende, som kan ridse- eller lave mærker i gulvet. Man kan dog give gulvet en overfladebehandling for at minimere skrammer. Dette kan eksempelvis gøres ved, at lakere gulvet så det bliver mere hårdført. Alternativt kan man også ludbehandle eller sæbebehandle sit gulv, hvilket kan være en fordel når man efterfølgende vasker gulv, da de små skrammer vil forsvinde når gulvet rejser sig.
Laminat er også en kendt løsning i de danske hjem, og trods det ikke udstråler kvalitet, så er det både enormt praktisk hvad angår rengøring og vedligeholdelse, og ikke mindst behageligt at færdes på.

LOFTER

Ligesom indervæggene har lofterne også stor indflydelse på akustikken i din bolig, hvilket du ligeså bør tage i betragtning. Desto hårdere materialer, desto mere rumklang. Af den årsag anbefales det, at anvende bløde materialer som fx. gips eller træbeton, som lofter typisk opbygges af i nye huse. Skal man delvist renovere en ældre bolig, kan det dog give bedre mening, at udføre loftet som et pudset loft for at det harmonerer med resten af boligen. Pudsede lofter har dog ikke den samme gode lydabsorberende effekt, som fx. gipsplader har. Men det er altid muligt, at tilføje akustik plader i felter på hhv. loft og vægge, for at bryde rumklangen. Det er dog sjældent den kønneste løsning, og derfor anbefaler vi altid at tilstræbe bløde materialer på selve væg- og loftoverflader.

BORDPLADER

Bordplader kommer i mange afskygninger, og det kan være svært at danne sig et overblik. Det er typisk i rum som bryggers, køkken og badeværelser at man har brug for bordplader, og de er sjældent ens. I badeværelser ser man ofte bordplader af sten, hvor vasken er integreret som en del af bordpladen. I bryggers vælges ofte en hårdfør laminat bordplade med nedfældet dobbelt stålvask og evt. en udslagsvask. I køkken er det meget blandet. Nogle foretrækker flotte massive træbordplader i ask, bøg, eg, mahogni osv., hvorimod andre vælger granit eller marmor bordplader. Selv laminat-løsningen er også udbredt i køkkenet, både i klinisk hvid, den stilsikre sorte plade eller som en laminat med granit-look. Mulighederne er mange, og anbefalinger hertil er meget individuelle, afhængigt at brugsbehov og ikke mindst den samlede køkken-, bryggers- og badeværelsesløsning, da det faste inventar også skal harmonerer med bordpladen. Uanset hvad I vælger, så gør jer nogle overvejelser omkring, hvordan I ønsker samlinger skal udføres. Skal bordpladen være én uafbrudt plade, eller accepterer I samlinger? Og skal bordpladen afsluttes med en fuge mod væggen, eller vil I have en liste, stænkplade eller andet til at afslutte/tilstøde bordpladen. BoligTegneren giver altid gerne gratis råd, baseret på vores brede faglige viden.