HUSTYPER
Et overblik over de mest gængse hustyper i Danmark.

Parcelhuset - En dansk klassiker
Et parcelhus er typisk et fritliggende enfamiliehus uden særligt arkitektonisk præg, beliggende i et område med tilsvarende huse på tilsvarende grunde. Siden 1960’erne har parcelhuset haft en plads i danskernes hjerte. De ældre parcelhuse som blev bygget dengang, vil nogen kalde for kedelige og småborgerlige. Men parcelhusene er faktisk fortsat meget populære! Nogen bliver tiltrukket af den originale charme og huset historie, hvorimod andre vælger at renovere parcelhuset og dermed giver det en moderne og tidssvarende opløftning. Parcelhuset er- og forbliver en dansk klassiker.

Vinkelhuset - Forbundet med haven
Vinkelhuse minder på mange måder om parcelhuse. De er dog et nyere påfund, som er skabt for at opfylde boligejernes ændrede boligbehov, som eksempelvis at kunne forene hus og have, samt skabe flere udsyns-vinkler. Vinkelhuset åbner blandt andet muligheder for en spændende indretning, samt muligheden for afskærmede haver og terrasser, hvor man kan nyde privatlivet. Nogen vælger sågar at montere en markise, så de kan benytte terrassen hele året rundt, i al slags vejr. Vinkelhuse har ofte store vinduespartier samt ovenlys, som medfører at boligen fremstår meget åbent og lyst, som ofte er tiltalende for nutidens boligejere. Vinkelhuse findes både nye som gamle, og er bestemt kommet for at blive.

2 plans huset - Rumfordeling i fokus
Huse i 2 plan eller derover har den store fordel, at du kan opnå flere kvadratmeter uden at formindske dit frie grundareal. Denne løsning er derfor særligt anvendt ved mindre byggegrunde, hvor lokalplanen tillader byggeri i flere etager. Det skaber bedre muligheder for, at opdele sit hus i sektioner hvis man ønsker dét. Har man en særdeles smuk udsigt, så kan man med fordel nyde udsigten fra sin 1. sal (eventuelt fra en altan). Hertil må man overveje om man ønsker en 1. sal i huld højde, eller om man foretrækker skråvægge, som dog kan begrænse indretningsmulighederne, men alligevel skabe en hyggelig atmosfære.

Murermestervilla - Godt dansk byggeri
Murermestervillaen stammer fra perioden 1910 til 1950’erne. En murermestervilla er et solidt hus opført efter daværende traditionel håndværksmæssig byggeskik. Huset er som regel ikke tegnet af en arkitekt, men er alligevel typisk et pragteksemplar på flot, tidsløst og bombastisk arkitektur, som udstråler kvalitet og rummelighed.
Typisk består huset af 2 etager, med en høj tagrejsning belagt med røde teglsten. Facaden er typisk udført i røde mursten, som siden kan være blevet pudset op med kalk.
Planløsningen er ofte udført med stue/stuer mod gaden, hvorimod værelser og køkken er vendt mod haven.

Funkisvilla - En ny og moderne løsning
Funkisvillaen har primært fokus på husets funktion, samt beboernes anvendelse af boligen. Husets arkitektoniske ydre er præget af dette, og fremstår derfor meget minimalistisk. Vinduer og døre kan være placeret asymmetrisk på facaden, for at de skaber den rette effekt indvendigt i boligen. Funkisvillaen har faktisk et meget moderne udtryk, og af den årsag var hustypen ikke den mest efterspurgte, da de startede med at bygge dem i 1920’erne. Dengang var de for futuristiske, men i dag anses de for at være moderne og stilrene i deres udtryk. Funkisvillaen kan sammenlignes med den velkendte “Bungalow”, som viste sig at blive mere populær i 90’erne, pga. sin enkelthed -men dog knap så futuristisk.

Forskudt plan - Til den kuperede grund
Huse med forskudt plan er især oplagt ved meget kuperede byggegrunde. Typisk er der tale om en vertikal forskydning af boligen, på grund af en skråning på matriklen. I andre tilfælde hvor matriklen er relativt plan, ser man også huse som er forskudt, dog i den horisontale bygningskrop, alene for at skabe et spil i arkitekturen. Huse med forskudt plan skaber generelt en god forbindelse mellem inde- og uderum. Det skaber som regel gode muligheder for flotte landskabtrapper og lignende detaljer i terrænet.
Huse med forskudt plan har ikke én specifik arkitektur, men kan være alt fra murstenshuse med tegltag til træhuse med tagpaptag.
En ting man skal være særlig opmærksom på er, at sikre sig grundens afvanding ikke har negativ effekt på selve huset. Vandet skal altid ledes væk fra huset, over alt!

Ensidig hældning - Højt til loftet
Huse med ensidig hældning er ofte nyere huse, som er etableret i løbet af de sidste 0-20 år. De fremstår derfor typisk meget moderne, med et simpelt udtryk og masser af lysindfald.
Mange husejere foretrækker, at bo i et hus med højt til loftet. Af den årsag er denne boligtype ganske populær, og forventer fortsat at være én af de mest populære hustyper de næste mange år frem i tiden.
Taghældningen er typisk ikke så stejl, da den modsatstående facade dermed bliver fordoblet i højden. Taget er ofte belagt med tagpap, men teglsten er også et anvendt alternativ. Den høje facade vender typisk ud mod haven, hvor man via store vinduespartier kan få glæde af sin udsigt.

Rækkehuse - Et tæt naboskab
Rækkehuse defineres ved en klynge huse som er sammenbygget. Husene kan enten være en anelse forskudt, eller på linje. De udføres næsten altid som én eller flere klynger af fuldstændigt ensartede huse, og derfor anvendes disse oftest til udlejningsformål.
Uanset løsning så har rækkehuse sjældent et særligt stort fodaftryk, men er til gengæld ofte i 2 etager. Arealmæssigt er rækkehuse som regel ikke i den høje ende, så de er oftest beregnet til singler, par eller små børnefamilier, som ønsker et hus med en tilhørende lille have eller terrasse. Det er selvsagt man ikke skal have noget imod, at bo tæt med sine naboer.